Thursday, April 13, 2006

Easter

Esok sampai Isnin depan cuti Easter seluruh Australia. Macam kita juga, mereka juga ada juadah 'maskot'. Cross bread, chocolate egg dan chocolate rabbit. Pagi tadi ada Pegawai Chaplin bagi ceramah tentang Easter. Dia bercakap tentang celebration of Jesus resurrection dan juga legenda tentang roti, telur dan arnab. Roti melambangkan rezeki, telur melambangkan kehidupan baru dan arnab melambangkan kesuburan.

Dan saya, dah mula rasa bosan tinggal kat sini. Tapi, hidup mesti di teruskan, lasanakan tugas! dan 2 1/2 months to go!! Rindu kat family, rindu kat Malaysia!

10 comments:

szakif said...

dah mula bosan duduk australia cikgu? hahaha.... sabar la... sekejap lagi tu... kutip la pengalaman sebanyak mungkin di bumi orang... saye je ni yang tak pernah jejak bumi orang... =(

ady said...

ker rindu kat akak bang??? opsss plus the baby :)

sherrina said...

teringat dulu masa sambutan Easter Day ada bunny besar kt shopping complex bagi coklat telur percuma. saiz kecik2. pastu kitorang adik beradik pakat kumpul duit beli coklat telur yg besar. puas makan ramai2 :)

p/s: bila sambutan Anzac Day? best jugak. siap belajar buat biskut Anzac lagi. kalau tak silap sambutan bersama Australia dan NZ.

SaufiahAzZahrah said...

Sabar cikgu...
Tanggungjawab digalas menuntut pengorbanan yang tinggi. Hanya sabar pengubat hati...

Szakif, blaja rerajin. Nnt buat masters&PhD kat overseas. =P

szakif said...

sherrina...

teringat dulu masa sambutan Easter Day ada bunny besar kt shopping complex bagi coklat telur percuma. saiz kecik2. pastu kitorang adik beradik pakat kumpul duit beli coklat telur yg besar. puas makan ramai2 :)

adeh... aku taktahu ape2 pasal easter nih... serius!

saufiah...

Szakif, blaja rerajin. Nnt buat masters&PhD kat overseas. =P

amiiiinnnn...

[apa yang aku fikirkan...]
[pertama kali dapat nasihat setinggi itu]

Amir Azmi said...

szakif: InsyaAllah, ada masa untuk awak, cikgu doakan untuk awak. :)

ady: Rindu kat Malaysia! :)

sherrina: ANZAC Day nie pada 25 April. Tunggu jer, saya kena hadir perarakan kat Shrine of Rememberance tu. Nak ambil gambar bersama askar-askar kat situ. nak masuk dalam blog.

saufiahazzahrah: Terima kasih atas sokongan emosi anda :)

Amir Azmi said...

szakif: Easter nie kira perayaan kedua terbesar selepas Krismas bagi orang Kristian. Kadang-kadang di sebut juga sebagai 'Good Friday'.

Di Malaysia, perayaan ini tidak di sambut secara besar-besaran. tak de cuti pun. Sebab tu ramai orang kita tak begitu kenal dangan Easter. Cikgu pun baru tahu kat Australia nie.

AnakMalaya said...

dah bosan? kehkehkeh.. blend in dgn diorang ni.. that helps. cuba2 tengok sports diorang bila ada kesempatan. travel bila ada kesempatan. banyak tempat nak cover kat melbourne tu. jgn menyesal bila dah balik nanti sebab tak abis cover tempat2 menarik kat sana tu.

AnakMalaya said...

btw, as a student dulu, easter break tu menandakan dah separuh semestar dah tu. macam study break gitu and at the end of easter, melambak tests nak kena ambik. merana!!! so tak leh le nak enjoy pun though it's a break.

time ni gak, weather is very nice, kan?

count your blessings :-)

Amir Azmi said...

anakmalaya: I'm counting!