Saturday, April 29, 2006

Dining-in Night

Dari kiri: Sgt. Norhasliza (Malaysia), Puan Ayu Bulan Trisni (Indonesia), Puan Katrina (Pensyarah bahasa di DITC), Lt. Kol Nguyen Thi Bich Ngoc (Vietnam), Lt. Amimul Ummah Bay (Indonesia), Kapt. Nguyen Thu Hanh (Vietnam) dan Kapt. Madinah (Malaysia).

Malam tadi, DITC menganjurkan majlis makan malam. Majlis makan malam ini dihadiri Pensyarah, penuntut dan Staff. Gambar di atas adalah classmate wanita saya bersama salah seorang Pensyarah bahasa kami. Masing-masing dengan baju kebudayaan negara masing-masing. Majlis ringkas tetapi meriah.

8 comments:

szakif said...

amat unik pakaian warga vietnam... pertama kali nampak..

Amir Azmi said...

Nama pakaiana tu Ao Dai. Pakaiana kebangsaan Vietnam. Dipakai oleh seluruh wanita Vietnam dari yang sekecil anak-anak sekolah, petani dan juga profesional.

Orang Vietnam nie memang cantik, lemah lembut dan bertambah anggun lagi dengan Ao Dai mereka.

Itu sebab Amerika kalah kat Vietnam walau 10 tahun berperang!

loppiess said...

masuk ke sini mengingatkan saya Australia. Teringat Burney, kg kecil di Tasmania. Teringatkan Jack.

FaEzHussain said...

terima kasih kerana ke blog saya.
waduh, membuatkan saya rindu untuk kembali ke australia.
dulu saya di tasmania. adik saya di geelong.
hari anzac memang kagum melihat pakcik-pakcik WW1-WW2 masih gagah melangkah.

szakif said...

cikgu amir...

Itu sebab Amerika kalah kat Vietnam walau 10 tahun berperang!

cikgu, kekalahan amerika ade kaitan ngan perempuan vietnam ke? sila jelaskan ketidakjelasan saya ni...

Amir Azmi said...

loppiess: Pernah belajar kat Australia juga ker? Keep in touch selalu dengan OZ!

faezhussain: orang Tasmania lagi. Teringin juga nak ke Tasmania, tapi duit tak cukup. Mungkin untuk kursus akan datang! Adik kerja atau belajar di Geelong?

szakif: Satu yang cikgu perati orang Vietnam nie, bahasa dia lembut. Susah nak tengok mereka meninggi suara walaupun bunyi bahasa mereka 'kurang enak' didengar.

Biasa la, orang Portugis, Belanda dulu datang Malaysia bawak tentera lelaki jer. Memang mudah diperdaya dengan wanita. Dan doktrin tentera Vietnam nie adalah 'Tentera Rakyat'. Bila perang meletus sahaja, lelaki, wanita, orang tua dan kanak-kanak menggunakan potensi diri mereka untuk berperang.

Sebab tu Tentera Islam zaman Sahabat pun berperang 3 bulan jer, lepas tu kena balik rumah 'tengok' isteri.

Bayangkan Tentera Amerika terpaksa berperang 10 tahun(dari tahun 1965 hingga 1975) kat Vietnam!! Seksa batin!!

ron97 said...

dasar lelaki,
gambar geng laki dia tak ambik
hahaha

Amir Azmi said...

ron97: Gambar nie bukan saya yang ambil. Kebetulan kamera digital saya tak berfungsi dengan baik pada makan malam itu. Pencahayaan tak bagus.

Gambar ini rakan saya yang ambil. Cuma nak menunjukkan kepelbagaian budaya dalam kelas saya. gambar lelaki semunya pakai 'suit'. Nanti la, kalau ada kesempatan, saya ambil gambar pelajar lelaki pulak!