Sunday, June 11, 2006

Mount Buller

Bertolak dari DITC jam 0700H, terus ke kaki Gunung Buller yang mengambil masa 2 jam setengah. Singgah dulu ke kedai sewa peralatan untuk aktiviti bersalji. Segala peralatan ada dan kadar sewanya juga murah berbanding kedai-kedai sewa di puncang Gunung Buller ini. Cuma sewa kasut getah. harganya cuma AUS 10.00. Ingat nak sewa peralatan ski tapi takut sampai kat atas tak tahu nak guna. Sewa lain kali. InsyaAllah.
Tiket pintu masuk ke kawasan peraginan Mt. Buller. Harganya juga AUD 10.00. Sudah dibayar sekali dengan tambang bas. Kos semua sekali ke Mount Buller, Bas AUD 27.00 + tiket AUD 10.00 + Sewa kasut AUD 10.00 = Pengalaman yang tak ternilai!!
Pintu masuk ke Mount Buller. Sebenarnya, hari ini adalah pembukaan musim sejuk di Mount Buller. Ramai orang dan terdapat berbagai aktiviti. Suhunya tak pasti tapi di rasakan sekitar 2 darjah celcius ke bawah.
Berada di puncak Gunung Buller. Sebenarnya suhu udara di gunung ini belum cukup untuk menghasilkan salji. Salji yang ada tu semuanya salji buatan. Ada mesin khas telah digunakan untuk memenuhkan puncak gunung ini dengan salji. Walaupun salji buatan, kedalamannya ada kira-kira 1 kaki. Mungkin dalam bulan Julai nanti, seluruh kawasan ini akan di penuhi dengan salji asli.
Kren ini digunakan untuk membawa pengunjung ke puncak gunung. Rasanya ciri-ciri keselamatan tak begitu ditekankan. Cuma ada satu penghadang sahaja yang menyekat tempat duduk kami. Dan ketinggian dari paras bumi ada dekat 3 meter. Berubah-ubah mengikut kawasan. Agaknya kalau jatuh pun tak sakit kot! pasal jatuh atas salji!!
Terima kasih pada Kapten Dina dan Sarjan Liza kerana menyediakan nasi lemak untuk makan tengah hari. Sambal yang agak pedas tapi sangat bagus untuk memanaskan badan dalam cuaca yang sejuk. Terasa kelainannya bila makan sambal yang pedas dalam cuaca yang sangat sejuk.
How big? This big! ( sambil melebarkan tanganya). Beberapa kanak-kanak yang sedang dalam proses nak buat Snowman. Rasanya, budak-budak la yang paling seronok main atas salji nie. Selain menglongsor, mereka juga main baling-baling ais. Ingat masa saya kecil dulu, main baling-baling juga tapi baling lumpur masa berkubang kat parit dan tali air.
Dari kaki puncak hingga ke puncaknya, ditaburkan salji buatan dan terdapat juga kelas belajar meluncur. Di dalam gambar di atas, kelihatan sebuah kelas belajar guna Snowboard sedang berjalan. Kalau perhati betul-betul terdapat beberapa mesin pembuat salji terdapat di bawah kren ini. Sungguh mengasyikkan dan menyeronokkan.

17 comments:

Anonymous said...

da blik nnti leh jumpa ker???

deen, ipoh mali weh..

Amir Azmi said...

InsyaAllah, tak de hal punya!

Biasanya dalam sebulan sekali saya dan family shopping kat Jusco Ipoh tu :).

Belum penagih tegar beli belah lagi :)

sherrina said...

wah bestnya...

Amir Azmi said...

Memang best, walaupun salji buatan tapi keseronokkannya tak terhingga. Keesokkanya, salji betul baru turun dan dikatakan sekarang nie, ketebalan salji adalan 30cm. Skang lagi sejuk, lagi best. :)

Anonymous said...

Hie Amir,

Terdatang ke blog amir setelah google tentang Mt. Buller.

Kita orang pun akan ke sana bulan Jun 09, pada hari pembukaan musim salji. Harap-harap adanya salji, walaupun salji buatan.

Bolehkah Amir bagi saya contact agent yang bawa amir & kawan ke Buller? Berapa AUD agaknya seluruh package? Ada website tak?

Terima kasih banyak banyak!

Amir Azmi said...

Hi.. :)

Saya rasa maklumat tentang tiket dan sewa kasut telah saya tulis dalam blog saya, tapi itu rate tahun 2006 la :)

Saya tak check pun website mt. buller nie kerana rekreasi saya dan kawan2 di sana adalah diuruskan oleh pihak pentadbir di mana saya bekursus. Masa nie, saya mengikuti kursus bersama dengan tentera Australia. Kami hanya keluar duit untuk minyak pengankutan, tiket masuk dan sewa kasut.

bagi saya sudah memadai pada ketika itu, tapi bila tengok gambar kawan yang datang seminggu kemudiannya.. jeles sesangat. Puncak mt. buller telah dilipiti salji keseluruhannya. 2 kaki tebal :)

Cadangan saya, pastikan, salji betul2 meliputi mt. buller sebelum pergi. Untuk kepuasan Maksima... hu.. hu..

satu lagi (if you're muslim), tak der tempat sembahyang di sana. cuma ada ruang kecil dalam bilik air, ruang untuk sangkut baju sejuk! kat situ la kami solat. sorang demi sorang :) nak solat kat luar.. sejuk..!

occay.. semalat jalan.. semoga mendapat pengalaman yang tidak terlupa :)

Anonymous said...

Terima Kasih yah...

Tak dapat lah kita tukar masanya, sebab ticket dah beli (air asia)

Ya, harap harap dapat pengalaman yang tak terlupa!!

Can't wait to go!

Amir Azi said...

Saya nak tanya sikit boleh? berapa kos pelancongan saudara dengan airasia? berapa hari saudara di Australia? dan dalam pakej tu di mana lagi saudara akan lawat?

saya tengah kumpul duit, nak bawak family jalan-jalan. InsyaAllah, kalau ada rezeki memang nak pi Australia lagi :)

Anonymous said...

Harlo Amir,

Ok, tentu boleh. I use English ok?

We scouted high and low for a full package, which were all pretty expensive. Even in Matta fair, Melbourne alone cost 4k+ close to 5k. If the tour package includes Sydney, then surely... 5-6k.

We are so blessed to be able to grab the promotional tickets from Air asia. Return ticket per head + tax is only RM1024.

Then, we signed up for a ground tour. Found one by Golden Tour World, cost RM2138 for 6D4N. We extend two more nights - RM380 more per person.

So total estimate per head is about:
RM1024+ 2138 + 380 = 3542

Counted roughly: If include shopping and other misc cost, maybe will cost a little more, 4k maybe.

Places we will be visiting include:
Melbourne City, VIctoria Market, Phillip Island, Ashcome Maze, Queenscliff Ferry to Sorrento, The great ocean road, Sovereign Hill Balarat, Mt Buller (our own expense, not included in tour)

It also covers 4 Breakfast, 4 Lunch, 4 DInner.

I think it's pretty cheap for the deal :)

Amir Azmi said...

hi.. :)

yaa.. I think it’s pretty cheap too. The places that you will cover are the most favourite touring spot in Victoria. I'm sure, you will get unforgettable experience of a lifetime!

It's an ideal time to visit Phillip Island on Jun, It's the beginning of winter. and penguins are rehearsing their parade. I missed this opportunity when I was there!

for Victoria market, you need a day for window shopping and the other day for shopping! hu.. hu.. Otherwise you might clueless, confusing what you want to buy! Bring extra money too!

Near the sovereign Hill Ballarat, there is an open zoo. Ballarat wildlife if I'm not mistake! This is the place where you can touch kangaroo and koala! Maybe, emu and wombat! Wish I can bring my family there someday!

May I know your name? :) and wish you and your family a save journey!

Amir Azmi said...

I just realized, you can always know the situation on the top of Mt. Buller by clicking the title at the top of this entry. I have linked it with the Mt buller website! sorry. I forgot about it!

or you may surf http://www.mtbuller.com.au/winter/default.aspx

currently, the temp is 9.3C and 0cm snow! :)

Anonymous said...

Waaa... did you study there or what? You seems to know every corner of Melbourne? :D

Thanks for all the information. Too glad that we will be able to see Aussie animals without having to make a separate trip to the melbourne zoo. That will save us some $$!

Oh, the buller site. I'm haunting it 24/7, lol. Thx again.

Sure. Actually i'm not malay, but a chinese from Kelantan :) I'm Bonnie. Nice to meet u.

Amir Azmi said...

Hi Bonnie :)

The good think studying in Australia is a 'field trip'!. We had a field trip for every week! normally on Tuesday or Wednesday, and all sponsored by Australian Armed Forces. :)

Not just us, every time I went for field trip, I can see alot of school children doing their field trip too. I think that is the diffrent between Malaysian and Asutralian education system. Students learn with fun!

If you like to know more about Ballarat Wildlife Park, you can surf the link below;

http://amirazmi.blogspot.com/2006/03/field-trip-2-ballarat.html

for your info, it's a private zoo! but the best in Victoria :) Nice to meet you too.

Anonymous said...

Hello Amir,

Thanks for the info :)

I have a question though, since we are going in June, will those animals constantly slumber in 'non-active' mode since it's winter?

What's ur take of visiting Ballarat wild life park during that time? Or will there be no difference from other seasons of the year?

Amir Azmi said...

Hello Boonie :)

Hmmm... I not sure about that! Normally, most animals hibernate in winter.

but in Autralia, the wheater is quite wierdo! there is a favorite says, "In Australia, there is 4 seasons in one day". The wheater can change in any time in a day. It is important to update yourself with wheather forecast where ever you go.

And you will see, most of OZ walk with their backpack containing 'pullover'. Always ready a sudden cool weather! :)

someone told me that the wierd wheater in Australia cause by the desert at the center of Autralia and the south pole!

sugar.glider said...

Hi Amir,

Oh ok, hopefully this trip will be an unforgettable one. Also, pray hard that the swine flu will stay out of da way!! :(

Amir Azmi said...

I wish you a safe journey :)