Saturday, May 24, 2008

KMO

Walaupun saya tidak mempunyai pengalaman dalam mengambil gambar sukan, Kejohanan Mini Olimpik di TLDM Lumut memberi peluang kepada saya untuk mengasah mata saya dalam mengambil gambar-gambar sukan. Terdapat banyak acara yang dipertandingkan dalam KMO namun saya lebih berminat untuk mengambil gambar acara Tinju dan Taekwando. Pertamanya, kedua-dua acara diadakan di dalam dewan dan keduanya berdekatan dengan unit saya.

Bermula dengan acara tinju, saya telah belajar beberapa perkara tentang fotografi tentang sukan. Antaranya, untuk gambar sukan kita memerlukan lens yang mempunyai bukaan maksima yang besar. Ini kerana dengan bukaan yang besar, memboehkan lebih banyak cahaya masuk dan seterusnya gambar yang dihasilkan lebih pegun dan menarik.

Seperkara lagi, tak boleh tekan shutter sekali sahaja, ini kerana 'moments' dalam sukan berlalu dengan sangat pantas. Kerana guna kaedah drive atau burst masa menekan shutter. Barulah kita dapat moment yang kita kehendaki.

Balik dari acara tinju, malamnya baru saya buat kajian tentang fotografi sukan menggunkan internat. Betulah telahan saya, peralatan saya yang basic tidak dapat memberi kepuasan sejati dalam mengambil moment menarik di dalam acara sukan.

Satu perkara baru yang saya belajar melalui internet, gambar sukan lebih menarik jika kita dapat tangkap gambar wajah ahli sukan itu!. Riak muka masa bersukan akan menghidupkan lagi gambar sukan itu.

Untuk acara Taekwando, saya mencuba menggunakan teori dan kekecewaan lepas. Gunakan lens 50mm di mana bukaan maksimum adalah 1.8. Lokasi yang paling hampir dengan gelanggang dan menunggu dengan penuh tabah sehingga wajah ahli sukan betul-betul berada di depan lens saya. Alhamdulillah, hasilnya tidak seberapa tapi saya berpuashati kerana saya dapat memikmati ilmu yang baru saya pelajari

2 comments:

fusarium solani said...

Dulu masa guna Nikon FM 10 nak ambil gambar sukan kena guna filem asa tinggi.. saya pernah guna filem asa 3600 untuk sukan dan pengambaran malam (B)-bulb tapi wajib pakai tripod dan tele lens lah..

Amir Azmi said...

terima kasih share ilmu, segan pulak nak citer pasal fotografi kalau otai dok baca saya punya blog :)