Wednesday, May 07, 2008

50mm

Akhirnya, setelah dua minggu menunggu dengan penuh sabar dapat juga apa yang diidamkan. Lens Nikkor 50mm yang saya beli secara online dari Shashinki. Barangkali kerana terlalu lama menunggu, Shashinki yang terletak di Ayer Tawar telah menghantar pekerjanya menghantar sendiri lens itu 'by hand'. Eksperimen sikit-sikit malam tadi, dan gambar kat atas antara yang di'snap'. Woody dari filem Toy Story 2. Alhamdulillah, sangat puashati. Motivasi besar nak terus mendalami ilmu fotografi.

7 comments:

Syam said...

cayalah cikgu,

looking fwd to see another superb picture from u

p/s: sy dh usha gambr2 yg cikgu snap kt flickr n fotopages cikgu. MANTAP n SUPERB. kagum kagum :D

Amir Azmi said...

Sebenarnya banyak lagi perkara yang cikgu nak kena belajar.

Sesungguhnya, cikgu memang dah jatuh cinta dengan ilmu fotografi ini. Terima kasih la, sedikit sebanyak kamu dah naikan semnagat cikgu nak kuasai lebih lagi ilmu fotografi :)

fusarium solani said...

dulu alif belajar ambil gambar guna FM 10, Nikon. Manual sepenuhnya. Perit. Berpuluh gulung filem hancur, gara-gara salah aperture,speed....

Lens macro tak ada, jadi Alif pandai-pandai sendiri guna logik akal! Lens asal standard itu alif terbalikkan kedudukannya, dapat juga ambil gambar macro!(jangan cuba kaedah ini, bahaya kalau terjatuh atau dimasuki air/pasir),rosak kamera.Kaedah ini boleh mencapai jarak lebih kurang 10cm drpd objek.

kini ambil gambar guna cool pix 5100 saja...

anyway, good luck bro! I hope our friendship will always bloom in the garden of ukhuwah islamiah!

Amir Azmi said...

Hebat tu, kira otai nie!! saya pun tak pernah guna SLR. Mesti asas fotografi hebat.

Nak racun nie!! beli la satu DSLR... boleh share knowledge tentang fotografi!!

fusarium solani said...

asas fotografi kredit to Saiful Hizam Mansor, alif belajar dengan dia semasa tingkatan 3 (1997). dia ni otai. dulu dia jurufoto akhbar the sun.

kredit also to persatuan fotografi pulau pinang, pendedahan yang diberikan cukup banyak membantu alif.

ini tgh kumpul duitlah ni...ish!ish! berangan jelah sekarang ini.

flush said...
This comment has been removed by the author.
flush said...

aiseh bro.. kalo experiment 50mm, kasi tunjuk la sikit bokeh dia ;)

jumpa esok di TT lumut..