Tuesday, July 01, 2008

Passion

Hari Ahad lepas merupakan hari yang sangat bermakna!. Bermakna kerana saya berpeluang 'membunuh' tiga ekor burung dengan hanya menggunakan seketul batu. Bermula dari jam 290530 bertolak dari Seri Manjung ke Kuala Lumpur dan kembali semula pada keesokkannya jam 300300.

Pada mulanya saya dikehendaki hadir ke Kuala Lumpur untuk Majlis Makan Malam sempena Hari Ulang tahun KPA ke-50 di Berjaya Times Square, bermula jam 2000. Namun setelah melawat forum FMDC, ada satu bengkel berkaitan fotografi yang diadakan pada tarikh yang sama anjuran Majalah Libur dengan kerjasama Kementerian Kebudayaan dan Pelancongan, bermula 0800 hingga 1700. Tajuknya, Travel Photography.

Alhamdulillah, walaupun berpandukan peta yang saya cetak dari google.maps, dapat juga saya tiba di Pusat Penerangan Perlancongan di Jalan Ampang pada masanya. Bengkel ini disampaikan oleh En. Izahar Atan.

Persembahan yang sangat menarik. Membuka minda saya lebih luas dengan apa yang dimaksudkan dengan Travel Photography. Antara isi persembahan adalah; keperluan untuk fotografi pengembaraan, fotografi di dalam air dan fotografi dari udara.

Bagi saya En. Izahar Atan merupakan orang yang sangat berpengalaman berdasarkan cara persembahannya. Persembanhannya yang diselang-selikan dengan pengalamannya buat semua orang teruja mendengarnya. Dia memang orang yang ceria dan persembahannya memang menceriakan.

Saya rasa, banyak pendedahan tentang passion dalam fotografi melalui penceritaan pengalamannya. Guru pertama beliau tentang fotografi adalah orang Jepun. Beliau bekerja dengan sebuah syarikat akhbar Jepun. Komitednya orang Jepun tentang ilmu fotografi diceritakan dengan baik oleh En. Izahar. Bayangkan, orang Jepun tidak pernah membenarkan En. Izahar menggunakan tali untuk mengantunggkan kameranya di lehernya. Ini bermakna beliau terpaksa memegang kamera itu ke mana sahaja dia pergi. Tujuannya, supaya kita sentiasa bersedia dan sentiasa memastikan kemera di dalam jagaan yang terbaik.
Selain dari itu, beliau menyatakan bahawa jurugambar luar negara jujur. Jujur yang dimaksudkan di sini adalah gambar yang diambil itu mencerita perkara yang benar-benar berlaku pada masa, tempat dan subjek yang benar. Contoh assignment yang beliau pernah laksana adalah mengambil gambar keluarga kakaknya bersahur. Walaupun gambar itu boleh diambil dan dilakonkan selepas berbuka, namun orang Jepun mahu gambar itu diambil pada waktu sebenar keluarga kakaknya bersahur. Kena bangun 3 pagi untuk setup dan pukul 4 pagi untuk ambil gambar.

Beliau juga pernah bertugas sebagai pembantu kepada jurugambar National Geographic. Tajuk assignmentnya The working women in Asia. Apa yang diperhatikan oleh beliau adalah gambar yang diamabil benar-benar mengambarkan kehidupan wanita bekerja di Asia. Seorang wanita, pekerja kilang dikaji dari kehidupannya di bandar dan membawa kepada kehidupannya dikampung halamannya. Gambar yang dihasilkan memberi gambaran yang benar, jujur dan jelas.

Ada banyak lagi pengalaman yang disampaikan di antaranya pengalaman mengambil panorama Cameron Highland yang mengambil masa 5 hari, rakan yang mengalami kecederaaan teliga semasa mengambil gambar di dasar laut, hampir terkorban semasa mengambil gambar dari udara, pengalaman manis mengambil gambar semasa majlis Sultan-Sultan dan lain-lain lagi. Sememangnya berbaloi!

Sebaik saja tamat, saya bergegas pula ke Berjaya Times Square. Saya mengambil kesempatan ini untuk meninjau persiapan majlis makan malam. Terpenting sekali, memastikan tempat duduk saya. Setelah pasti terus ke ground floor untuk melihat pameran fotografi di situ.
Pameran ini bertemakan The Harmony of Life yang dianjurkan oleh Kementerian Perlancongan Malaysia. Saya sangat teruja. Tidak dapat dinafikan, gambar-gambar yang menang sememangnya hebat. Harap saya akan jadi lebih baik dari mereka suatu hari nanti, InsyaAllah.
Kebetulan semasa saya makan malam, saya berpeluang duduk di sebelah seorang Pegawai Perhubungan Raya yang berkongsi minat tentang fotografi, Mejar Hanafi. Inilah kehendak Allah, sepanjang hari ini saya hanya bercakap tentang fotografi. Mejar Hanafi orang yang berpengalaman luas kerana telah 20 tahun terlibat dalam bidang fotografi.

Beliau juga pernah terlibat dengan National Geographic sepanjang kerjayanya. Di antara pengalaman yang tidak dapat dilupa bersama National Geographic adalah komitmen jurugambar National Geographic yang tinggal di atas pokok di Hutan Belum untuk mengambil gambar flora dan fauna selama hampir setahun. Tidak hairanlah hasil yang diperolehi sungguh menakjubkan.
Apa yang saya dapat simpulkan, sebuah gambar yang hebat itu sebenarnya dibayangi dengan ketabahan, kesabaran, kejujuran, ilmu dan perasaan cinta yang mendalam terhadap fotografi. Hari itu merupkan hari yang penuh bermanka dalam hidup saya.

3 comments:

fusarium solani said...

salam,
abang amir..
itulah yang memacu minat saya sejak berumur 15 tahun..passion(cinta,gila) dengan keindahan yang mampu dijelmakan oleh seni fotografi.

Amir Azmi said...

Bila boleh kita outing sama ha? syok sembang dengan otai nie! banyak pengalaman yang menarik!

fusarium solani said...

nak outing kat mana?