Thursday, July 03, 2008

2.8

Petang semalam tak da buat apa-apa, lepak bersama anak-anak di belakang rumah. Kebetulan pada ketika itu, ada dua ekor anak kucing jiran sedang tidur. Masuk rumah balik dan terus capai kamera. Set kepada apperture priority, 2.8. Ambil gambar anak-anak kucing baru bangun tidur guna sudut rendah. Sekali ambil terus kagum tengok latar belakang kucing! Bokeh yang cun!. Daun pokok jambu disinari cahaya petang matahari. Memang 2.8 ini benar-benar beracun :P. Lagi gambar di amirazmi.fotopages.

Malam, sambil edit gambar dok berangan bila dapat beli lens 2.8 :P. Wishlist;
1. Nikon 10.5mm f/2.8G Fisheye ED AF DX Fisheye-Nikkor RM2,295.00
2. Nikon 14-24mm f/2.8G Zoom Super Wide Angle AF-S Zoom Nikkor RM5,575.00
3. Nikon 70-200mm f/2.8D G Zoom Telephoto AF VR Zoom Nikkor RM5,950.00

Harga dirujuk dari Shashinki.com dan semuanya lens idaman bernilai RM 13820.00. Berfikir panjang dan dalam.. berdoa.. Ameen :)

6 comments:

fusarium solani said...

Aminn........

syam said...

cikgu punya gambar memang cun. cikgu edit gune photoshop ke? fungsi apa yg cikgu guna dalam photoshop untuk kasi gambar punya kesan yg dramatik?

cheers,

syam @ http://aeropama.com

A t i Q a h said...

Salam singgah. Lompat dari blog Syam sebenarnya. He he.
Nice photo lah cikgu. =)

she-blocks said...

mmg cun iteww bokeh! ;)

http://cekya.multiply.com

sh said...

salam en amir, wah seronok tgk gamba dan baca catatan awak .. saya pun minat amik gamba tp sekadar biasa2 jer .. tak tau la plak ada gak geng dr rmn base nih yang same minat huhuhu .. btw sampaikan salam saya pada hamsatul azlina, lama betul tak jumpa .. ntah dia ingat lagi tak pada saya ..schoolmate acs sitiawan ..

Amir Azmi said...

fusarium solani: terima kasih.. ameen.

syam: gambar nie memang cikgu tak edit guna photoshop. Cuma tambah typo. 100% menggunakan lens baru 50mm. Lens nie sememangnya best dan digemari oleh ramai jurugambar.

a t i q a h: Terima kasih, banyak lagi yang kena belajar :)

she-blocks: gambar-gambar awak pun boleh tahan juga!.

sh: awak duk kat dalam juga? isteri saya masih lagi cuma nak ingat awak, kurang pasti katanya. Apa pun, gambar-gambar awak cantik especially kat Europe!!