Sunday, July 22, 2007

Sakinah


Kerap kali saya melihat kelibat orang yang 'stress'. Tingkah lakunya yang tidak karuan, cakap-cakapnya yang bukan-bukan dan yang pastinya, jiwanya tidak karuan, tidak tenteram. Lebih menakutkan lagi bila tindak tanduknya menyebabkan orang lain yang terpaksa menanggungnya. Orang yang berada di sekitarnya cuba menjauhkan diri. Diplomasi bukan lagi pilihan terbaik.

Berlainan pula dengan orang yang mempunyai ketahanan mental yang tinggi. Walau apa pun ujian dan cubaan yang dihadapi. Senyuman adalah satu keutamaan dan tingkah lakunya langsung tidak menunjukkan ciri-ciri 'ganguan' kepada orang yang berhampiran dengannya. Orang ini ada karisma yang tinggi.

Pastinya individu yang sedemikian mempunyai latar belakang pengetahuan yang tinggi tentang tugas-tugasnya. Atas ketinggian ilmunya juga menyebabkan beliau berani bertanggungjawab atas amanah yang diberi kepadanya walau dalam keadaan genting sekalipun. Paling penting, beliau dapat memegang amanahnya dengan hati yang tenang. Hati yang penuh dengan 'sakinah'.

Bagi saya, bekerja dengan orang yang hatinya penuh dengan ketenangan itu satu perkara yang sangat bernilai. Cara mereka berkerja menambahkan lagi keyakinan dan meningkatkan lagi kefahaman terhadap tugas yang dilaksanakan.

Bekerja dengan orang yang mempunyai simpton-simptom yang saya sebut dalam perenggan pertama pula merupakan pengalaman yang banyak memberi keinsafan. Pastinya kita sentiasa selesa bekerja dengan 'diplomasi' sebagai makanan utama. Namun bila 'diplomasi' bukan lagi pilihan, kita terpaksa memilih diri kita sendiri. Motivasi diri sendiri, bersabar dan ingat Allah sebanyak-banyaknya. Saya selalu tak sabar-sabar nak menghabiskan peria yang pahit walaupun saya tahu, peria itu merupakan ubat yang sangat berguna.

Selain dari itu, wajah manis di 'wallpaper notebook' saya ini buat saya sentiasa tersenyum walaupun pahit peria sedang perlahan-lahan melalui anak tekak saya.

2 comments:

fusarium solani said...

Sudah 3 hari aliff telan peria pahit, mulanya macam perenggan pertama, tak keruan, sudahnya ambil mc dan duduk diam-diam di rumah, kefahaman dan tidak rela = paksa rela. ADUH! KITA SERUPA.......

Anonymous said...

Usaha sepahit hempedu untuk
kejayaan semanis madu.
Pertanyaaan tentang gambar myblog.
Kerjanya Penguasa Bomba bukan tentera sebenar.Cuma jadi tentera wataniah pangkat leftenan.http://razakramli.blogspot.com