Sunday, September 06, 2015

Mak SR: Sambal Lodeh 2

Sambal lodeh :P
Selesai solat subuh, aku memulakan kerja-kerja untuk menghasilkan hidangan terbaik dari wan dan ibuku. Menghiris bawang besar. Sebenarnya, ini adalah kerja rutin setiapkali raya menjelang. Aku dan adik-adikku akan bergotong-royong menghiris bawang. Jumlahnya lebih besar dari yang aku hiris hari ini untuk pembelajaran dari ibuku ini.
Selesai menghiris bawang, daging yang direbus semalam dipotong kecil salam bentuk dadu. Setelah direbus, memang jelas kelihatan alur tektur daging tersebut dan ibuku meminta memotong daging merentang urat dating tersebut. Tujuan utama adalah untuk memudahkan pemotongan dan mengelakkan dari liat. Udang pula dikopek mulutnya selepas itu. Ibuku tidak membuang air rebusan udang itu sebaliknya akan digunakan salam membuat sambal lodeh. Katanya, air rebusan udang itu menaikkan rasa dan manis.

No comments: